Vandaag is het maandag 3 augustus en ik heb een rustdag. Een dag voor klusjes, ditjes, datjes, een toeristische rondje fietsen, wandelen of even poedelen bij het Heerderstrand en een fysiobehandeling. Een mooi momentje dus ook om hier even een stukje te schrijven.
De getroffen maatregelen rondom het Corona virus zijn iets versoepeld. Na een periode van alle trainingen alleen doen en zo goed als geen fysieke sociale contacten blij dat ik weer onder leiding van Bram kan trainen en dat we weer face tot face kunnen overleggen. Ben ik ook blij dat ik mijn krachttrainer Joost weer kan zien en bij sportcentrum Heijenoord mijn krachttraining kan  hervatten, deels dan. De groepskrachttrainingen waar ik normaal gesproken om de week bij aansluit laat ik nog even voor wat ze zijn, die training doe ik gewoon thuis. Ook zijn de fysiobehandeling en massages weer mogelijk, met het oog op blessurepreventie belangrijk.  Versoepelde regels maken ook dat er weer wedstrijden, op kleine schaal met alle maatregelen van dien, georganiseerd worden. Misschien dat ik nog een baanwedstrijdje meepik in augustus. Misschien, omdat alles misschien en we zullen wel zien is op dit moment.
Na het besluit dat de Spelen worden uitgesteld tot 2021, besloten we dat ik in het najaar in Eindhoven zou gaan lopen om de Olympische limiet te slechten. Eindhoven marathon wilde mij graag ondersteunen en zelfs een race rondom mij opzetten. Het was allemaal amper beklonken of we kregen te horen dat je pas per 1 december weer een limiet kunt lopen. Direct heeft Volarsports, mijn management, mij aangemeld bij de marathon van Valencia. Daar liep het storm met aanmeldingen, Valencia is namelijk op 6 december de laatste grote marathon van het jaar op Europese bodem. Ik denk dat het nog geen twee weken later was dat het volgende nieuws kwam. Er zouden gesprekken gaande zijn om een uitzondering te maken voor marathonlopers m.b.t. de periode waarin je limieten kunt lopen. Aangezien het marathonseizoen, normaal gesproken, in september begint zou er gelobyd worden om per 1 september weer limieten te kunnen lopen i.p.v. 1 december. Na de eerste geluiden hierover bleef het een paar weken stil. Wij kregen zelfs te horen dat dit ongedefinieerde geruchten zijn. Deze bron was zo betrouwbaar dat mijn trainer, Bram, en ik de focus echt naar 6 december aan het verschuiven waren. We werkte de globale planning al iets nauwkeuriger uit. Krap twee weken later kwam er nieuws uit Eindhoven. De marathon gaat dit jaar niet door. Ontzettend jammer voor de organisatie, alle potentiële deelnemers,  fans en sponsoren, maar begrijpelijk. Onze focus ging definitief naar Valencia, op dat moment nog 4,5 maanden voor ons.
In diezelfde week kwam er nog meer nieuws. Er werd bekend gemaakt dat de mogelijkheid om een Olympische limiet te lopen op de marathon toch naar voren wordt geschoven. Niet per 1 december, maar per 1 september zul je een limiet kunnen lopen. Nu nog de wedstrijden … Zie voor meer info: https://www.worldathletics.org/news/press-releases/shoe-technology-rules-tokyo-qualification-roa
Deze nieuwe ontwikkelingen hebben geen invloed op de door ons gemaakte keuze om te gaan voor Valencia. Valencia zal zijn op 6 december, vanaf nu nog vier maanden dus. Ruim de tijd voor een goeie voorbereiding. Gaan we nu toch gokken op iets dat georganiseerd wordt in september of oktober, dan is het wel kort dag (een marathonvoorbereiding neemt minimaal 3 maanden).
Een verdere exacte invulling van de planning kan ik nu wel gaan delen, maar kan over twee weken weer anders zijn. We weten immers niet hoe het virus zich zal ontwikkelen en wat de gevolgen zullen zijn voor ons dagelijks leven, in Nederland, Europa en de wereld. Hetzij zo. Het enige wat ik nu kan dan doen is geconcentreerd blijven en me focussen op die dingen waar ik wel invloed op heb. Het ritme van eten, trainen, eten, slapen, eten, trainen… gewoon doordoen en zorgen dat ik fit ben wanneer ik er weer moet staan.

Gelukkig vind ik hardlopen (en andere buiten sporten) nog steeds ontzettend leuk en is het atletenleven geen straf, maar een groot voorrecht! Dat realiseer ik mij heel vaak, maar de afgelopen tijd nog vaker en veel bewuster.

Wordt vervolgd …

Wil je met grotere regelmaat een update van mij ontvangen? Meld je dan aan als supporter of sponsor en beleef mijn Olympische reis vanaf de eerste rij.

1 reactie

  1. Mirjam op 6 augustus 2020 om 19:36

    Mooi beschreven Andrea. Succes komende maanden!