Normaal gesproken schrijf ik op deze laatste dag van het jaar een verslag van de Sylvestercross in Soest, maar wat is er nu normaal dit jaar?

Een jaar wat begon met stormen en eindigt met weer dat eerder aan lente dan winter doet denken. En natuurlijk hadden ook om te gaan met de gevolgen van het wereldwijd heersende Corona virus. Tijdens mijn eerste hoogte – hitte stage van 2020, in Namibië, in voorbereiding op de Tokyo marathon was er al sprake van het rondwarende virus in China. Het was februari en ik  dacht toen nog dat het een Chinees, dan wel Aziatisch probleem was. Ik kwam terug naar Nederland en zou voor het eerst deelnemen aan het NK 10km op de weg in Schoorl. Voor mij was het drie weken voor de Tokyo marathon en dat is een fijn moment voor een wedstrijdprikkel. De laatste dagen voor de race waren er al geruchten over het mogelijk niet doorgaan van de wedstrijd i.v.m. storm Ciara. Tijdens die eerste geruchten zat ik nog in Namibië en kon me er niets bij voorstellen. De dag voor de wedstrijd dacht ik nog steeds dat het wel mee zou vallen. Op zondagochtend werden de geruchten waarheid. De wedstrijd werd geannuleerd, gezien de stormschade die dag werd aangericht heel terecht. Het was de eerste afgelasting in een hele lange reeks, maar wie had dat in februari kunnen voorzien?

De week voor de Tokyo marathon reisde ik af naar Japan. Het was toen al duidelijk dat Corona ook daar flink huishield. Er werd besloten dat er geen recreanten mochten starten en volgens mij werden mensen ook gesommeerd niet te komen aanmoedigen, het was sfeerloos. En dat bij een marathon waar ik al heel lang van droomde. Mijn lange solo bleek toch te veel gevraagd, de Olympische limiet zat er niet in mijn eentje. Voor mijn gevoel had ik nog onder de 2u30 kunnen lopen, maar dat boeide mij niet. Ik kwam voor de limiet. Door mijzelf in de laatste kilometers enorm te sparen met wandelen en dribbelen, creëerde ik een extra kans in april. De eerste momenten na de race was ik vooral teleurgesteld, maar ’s nachts realiseerde ik mij weer waarom ik had ingehouden. Ik was nog niet thuis uit Japan of er lag een fantastisch voorstel van de Enschede marathon (eind april). Een race rondom mij, met eigen hazen en goede tegenstand. Maar ook vanaf mijn thuiskomst werden geruchten over het niet doorgaan van de Spelen steeds luider. De eerste wedstrijden werden afgelast. Ik ging soms de deur uit om te trainen met de vraag “Waarom, waarvoor?” Het waren energie-vretende en onzekere weken. Ik was nog een week ziekig. En voelde mij vooral heel erg moe en sliep bijna ieder moment van de dag dat ik niet trainde.  Achteraf vermoeden we dat ik in Japan Corona had opgelopen! En toen kwam de verlossing, zo voelde de mededeling dat de Spelen een jaar zouden worden uitgesteld. Eindelijk kon ik in de ruststand. 6 december in Valencia zou de nieuwe kwalificatie mogelijk worden, zo bepaalden we. Dit gekke voorjaar deed mij teruggaan naar de vraag: “Waarom doe ik dit?” Het antwoord bleek heel simpel, ik vind hardlopen, sporten in zijn algemeenheid ontzettend leuk.

6 december werd de nieuwe piekdag. De grote lijnen van de planning daarnaartoe waren helder. Er werd veel van mijn/onze flexibiliteit gevraagd. Constant aanpassen op wat wel mocht en wat niet kon. Gelukkig ben ik oplossingsgericht en denk ik graag in mogelijkheden. En gelukkig kan ik het grootste deel van mijn trainingen in mijn eentje en buiten doen.

In voorbereiding op Valencia heb ik de gedachte dat deze wedstrijd misschien ook gecanceld zou worden niet toegelaten. Ik had er immers geen invloed op en concentreerde mij op het hier en nu. Ik voelde me sterk, de hele voorbereiding. 6 december liep ik, in een niet helemaal perfecte race, de limiet voor de Spelen. Deel 1 van deze vierjarige (dadelijk natuurlijk vijfjarige) missie, zorgen dat ik de limiet loop is geslaagd. Het lopen van de Olympische limiet is echter nooit een doel opzich geweest, mijn doel is presteren op de Spelen! 7 augustus 2021 wordt de nieuwe stip aan de horizon.

Iedereen bedankt voor de support op welke wijze dan ook! Zet 7 augustus vast in je agenda en meld je aan supporter als je mijn voorbereiding op de voet wilt volgen.

Verder wens ik alle lezers een voorspoedig en vreugdevol 2021!!!