Dagje Wellness

Inmiddels is het een jaar geleden dat ik voor het eerst een gesprek had, geïnitieerd door Theo van Maanen van Run2Day, bij de Veluwsebron in Emst. Het voelde gelijk goed. En dat dit van weerszijden zo was bleek wel uit de samenwerking die is ontstaan. In aanloop naar de Olympische Spelen van Tokyo 2020 (kwalificeren is mogelijk vanaf 01-01-’19) mag ik onbeperkt gebruik maken van de wellness gelegenheden die je kunt vinden op www.dagjewellness.nl

Afgelopen zomer ben ik in Tokyo geweest. Een oriënterend bezoek. Hoofdvragen: In welke mate heb ik last van een jetlag? Waar zou ik een trainingskamp kunnen opslaan voor de laatste voorbereidingen? Wat doet het klimaat met mijn lichaam in rust en tijdens / na inspanning? Hoe snel past mijn lichaam zich aan de weersomstandigheden aan? Die laatste twee vragen hebben een directe link met mijn saunabezoeken.

In Tokyo is het in de periode van de Spelen (juli / augustus) constant warm en heerst er een vrijwel constante hoge luchtvochtigheid. Nu weet ik van mijzelf dat ik problemen heb met warm weer en met zweten. Dingen die trainbaar zijn. In de specifieke voorbereidingsfase zal dat betekenen dat ik mijn (hoofd)trainingen in warme vochtige omstandigheden zal moeten doen. Tot die tijd kan ik mijn lichaam ook trainen door naar de sauna te gaan. En dat dit werkt dat ondervond ik afgelopen zomer gelijk! Ik zweette veel beter tijdens mijn trainingen, dat was in Japan wel een verademing!

Sinds ik ondersteund wordt door dagjewellness.nl ben ik bijna wekelijks in de sauna te vinden. Nu ik ook ontdekt heb hoe zo’n boost een saunabezoek aan mijn herstel kan geven, naar de volgende belangrijke training, plan ik mijn saunabezoeken gelijk in zodra ik een nieuw trainingsschema heb gekregen.

In principe mag ik alle resorts bezoeken die aangesloten zijn bij www.dagjewellness.nl , maar het meest kom ik bij de Veluwsebron in Emst. Om de simpele reden dat dit het dichtst bij mijn woonplaats is. Ik ken het hier inmiddels op mijn duimpje en voel mij er helemaal tot rust komen. Over het algemeen blijf ik anderhalf uur of drie sauna rondjes. Dat laatste is beter gezegd, want op de klok kijken doe ik liever niet als ik eenmaal binnen ben. Het gaat om de totale ontspanning en die vind ik beste door op mijn gevoel te varen en niet op de klok te kijken, eigenlijk net als tijdens het hardlopen. Ik ga altijd zo lang in een sauna als ik prettig vind en neem zolang de tijd om te koelen en opnieuw op te warmen als mijn gevoel aangeeft dat nodig is.

Nu zeg ik wel het gaat om de totale ontspanning, maar ik mag natuurlijk niet vergeten dat ik in eerste instantie met regelmaat naar de sauna wilde met het oog de Spelen van 2020. Dat in mijn achterhoofd hebbende betekent dat mijn favoriete (droge) sauna’s soms maar een derde van mijn saunabezoek omhelzen. Ik mag niet vergeten dat het in Tokyo warm én vochtig zal zijn en om daar mee om te leren gaan, moet ik deze omstandigheden opzoeken. De Hamam, het stoombad en / of de opgietsauna’s zijn wel mijn favorieten hiervoor.

Ik houd echter van uitdagingen en experimenteren. En dus blijf ik soms een sauna ronde langer om weer eens een nieuwe sauna uit te testen. Bijvoorbeeld de luisterboeksauna of de wildspotsauna. Die laatste is voor mij een iets minder succes, omdat ik brildragend ben 😉

Alweer een jaar maakt dagjewellness deel uit van mijn team. Ik ben oprecht blij en dankbaar met deze mooi samenwerking. Het vrijblijvend kunnen bezoeken van de sauna is voor mij een herstelondersteunende maatregel gebleken én het hoofddoel: “leren zweten en omgaan met warm en vochtig weer”, bleek al na enkele weken zijn vruchten af te werpen!

Logo Dagje Wellness

1 reactie

 1. Sebastiaan op 13 december 2018 om 00:54

  Onderhoudend maar toch luchtig geschreven; erg interessant om te vernemen hoe intensief je bezig bent met het verwezenlijken van je dromen en wensen.

  Bewonderenswaardig hoe je bezig bent om op werkelijk elk detail optimaal voorbereid te zijn, omdat je weet dat alles doorslaggevend kan zijn en het verschil tussen winnen of verliezen kan betekenen.

  Ik blijf je volgen op je tocht naar het land der rijzende zon en hoop een manier te vinden om je daar op geheel eigen en unieke wijze te steunen en supporten.

  Hopelijk tot gauw,
  Met sportieve groet,
  Seb.